Gouda wil 4 ton per probleemgezin

Goudse Burgemeester haalt langzaam bakzeil
 
Gouda wil een speciale en harde aanpak voor 20 tot 25 Marokkaanse probleemgezinnen. Het wil daarvoor 10 miljoen van Den Haag. Dat meldde de Goudse burgemeester vandaag in de landelijke media. Hij haalt daarmee langzaam bakzeil en erkent ad hoc dat er wel degelijk problemen zijn in de Goudse wijk Oosterwei, die overheid en politie niet het hoofd kunnen bieden.
 
Een simpele rekensom leert dat 10 miljoen voor 25 gezinnen betekent dat de burgemeester vraagt om vierhonderdduizend euro per probleemgezin. Een aanzienlijk bedrag voor het opzetten van een ‘harde aanpak’. Die suggereert immers dat er beter gehandhaafd gaat worden en dat er straffen en boetes worden uitegedeeld. Je zou verwachten dat dat ook geld opbrengt, maar in Gouda moet het miljoenen kosten. Je zou bijna willen dat je zo’n probleemgezin was. Voor 4 ton kunnen heel wat problemen in het gezin worden opgeslost.
 
Cornelis draait door
Opvallend is dat de burgemeester met zijn nieuwe insteek zijn eerdere stelling onderuit haalt. Was het enkele weken geleden niet burgemeester Cornelis zelf die samen met de korpschef aangaf dat de problemen schromelijk overdreven werden? Een standpunt dat voor de oplettende kijker al eerder door de burgervader zelf onhoudbaar werd gemaakt in het programma ‘De wereld draait door’. In dat programma immers deed Cornelis in hetzelfde gesprek twee tegenstrijdige uitspraken.
Cornelis begon het gesprek met de mededeling dat er de afgelopen jaren veel was geinvesteerd in Oosterwei. Tegen het einde van het gesprek echter deed deed de eerste burger van Gouda een voorzet voor zijn uitspraken van vandaag, door te stellen dat Gouda onvoldoende financiele middelen heeft om de problemen het hoofd te bieden.
 
Goudse boter
Gelukkig krijgen de inwoners van Oosterwei nu toch een beetje gelijk. Er is te weinig aandacht geweest voor de buurt in de afgelopen jaren en vooral het probleem van de armoede kan best een injectie van 10 miljoen gebruiken. Jammer alleen dat het geld gestoken gaat worden in een zogenaamde harde aanpak voor Marokkaanse probleemgezinnen. Jammer ook dat met ‘probleem’ hier wordt geduid op het veroorzaken van overlast en niet de armoede waarin veel gezinnen in Oosterwei leven.
Het blijft me verbazen dat Gouda enkele jaren terug wel geld had om een peperdure adviseur (kaliber 3 maal Balkenendenorm) in te huren om Den Haag ervan te overtuigen dat er geld moest komen voor het bouwen van een Vinex-locatie in het moeras aan de zuidkant van de stad. De adviseur viel na drie dagen werken van een trapje en zat enkele maanden thuis tegen een stevige betaling.
Als we dat geld nu eens hadden gebruikt om de armoede en de armoedige woningen in de wijk Oosterwei op te knappen. Dan had Den Haag niet twee keer in de buidel hoeven te tasten voor een burgemeester met een stevige klont Goudse boter op het hoofd en hadden de Goudse Marokkanen nu niet weer een stigma opgedrukt gekregen.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Gouda wil 4 ton per probleemgezin

  1. miezers zegt:

    Lachwekkend en treurig.

Plaats een reactie